Har du ennå ikke begynt å fikse opp i hagen eller uteplassen etter vinteren? Fortvil ikke, du har fortsatt tid før våren virkelig setter inn! Her deler forfatteren bak Norsk hagekalender, Arild Sandgren, sine beste tips til hvordan du gjør nettopp det.
«Jeg velger meg april», skal Bjørnstjerne Bjørnson ha sagt, selv om vår nasjonaldag ble lagt til 17. mai.
Uansett er dette en super måned å klargjøre hagen på, slik at den er ryddig og fin til våren kommer for fullt i mai.
April er dog en lunefull måned og kan derfor by på alt fra tosifrede plussgrader til minusgrader om nettene.
De første vårblomstene som dukker opp både i hagen og i vill natur, som klosterklokker, narsisser og krokus, takler faktisk litt nattefrost.
Men hva gjør du hvis du ikke har så mye i blomst og ønsker å gjøre det vårfint i en fei?
Pynt opp med stemorsblomster
Mitt beste tips er å kjøre innom et gartneri og kjøpe noen stemorsblomster.
De tåler nattefrost og blomstrer kontinuerlig gjennom hele våren og forsommeren så lenge du husker å fjerne visne blomster.
Blomstene kan til og med spises og er spesielt vakre som kakepynt!
Stemorsblomstene finnes både i en storblomstrende og en småblomstrende variant, og kan plantes ned i både blomsterbed for å gi litt tiltrengt farge der eller flere sammen i større krukker ved inngangspartiet.
Blomstene er også dekorative enkeltvis i en mindre terrakottakrukke som du enkelt kan ta inn for å pynte opp på middagsbordet.
Er det meldt streng kulde en natt eller to, er det lurt å dekke stemorsblomstene og andre tidligblomstrende vekster til om natten for eksempel med fiberduk eller lignende.
Det er begrenset hvor mange minusgrader stemorsblomstene og andre tidlige vårblomster takler, men ned mot 3-4 minus om natten skal gå fint.
Fjern rusk og rask
En annen ting du bør gjøre for å klargjøre uteplassen for våren, er fjerne løv og rusk og rask du ikke fikk rakt unna i høst. Når lyset slipper til, vil vekstene få det bedre og snart dukke opp med sine spirer.
Fjern også løv som har blitt liggende rundt på gressplenen. Løv som skygger for solen, gjør at nemlig mosen trives bedre. Det er jo gress og ikke mose vi ønsker i plenene våre.
Du kan eventuelt også kalke plenen, da kalken er gunstig for gresset og negativ for mosen.
Små brune hull i plenen, altså partier hvor gresset har dødd, kan du også reparere nå ved å så nye gressfrø i hullet. Da blir plenen forhåpentligvis grønn og fin og hel igjen til 17. mai.
Se over hagemøblene
Endelig varmer solen igjen og man får lyst til å være mer ute. Ta derfor gjerne også en titt på hagemøblene.
Hagemøbler i plast eller tilsvarende materialer, har kanskje godt av en grundig vask før de brukes? Og møbler i tre trenger kanskje et nytt malingsstrøk eller to?
Kultiver frø
Nå i april kan de fleste frø forkultiveres inne i vinduskarmer og i drivhus. Ved å tjuvstarte spiringen på et frostfritt og lyst sted, får du planter som kommer tidligere i blomst enn hvis du direktesår dem ute når frostfaren er over i løpet av mai.
Spirene som dukker opp, prikles om i mindre potter og plantes videre ut i hagen når frostfaren er over. På den måten får du tidligere blomstring enn naboen som direktesår.
Norsk hagekalender tar spesielt hensyn til vårt norske hageklima og byr på gode tips til hva du kan gjøre i hagen din både i april og i alle andre av årets måneder. Hage er nemlig fin terapi gjennom hele året!
Arild Sandgren (f. 1967) er redaktør i bladet Hagen for alle og har frilanset om hage i norske livsstilsmagasiner i flere år. Han har skrevet flere bøker, blant annet Norsk hagekalender (2012). Han er en ivrig hobbygartner både i byen og på landet.