Russlands invasjon av Ukraina opprører en hel verden. For å forstå krigen er man nødt til å gjøre et dypdykk i Russlands historie. Vi har bøkene du trenger for å lese deg opp på temaet, samt en høyaktuell håndbok om hvordan du forbereder deg på den neste krisen.
Den korteste historien om Russland – Peter Normann Waage
En kortfattet og kunnskapsrik bok for alle som er det minste nysgjerrig på Russland.
Russlands invasjon av Ukraina har igjen gjort at landet og Putin er høyaktuelle.
Russland har lenge vært en del av det daglige nyhetsbildet. Enten som en angivelig trussel mot Norge eller NATO, eller med oppdateringer om protester mot Putins regime innad i landet. Eksperter og politikere tegner et forvirrende bilde av Russland. Hva er det med dette landet?
Denne boken er et forsøk på å formidle Russlands rike politiske og kulturelle historie, i en form og et omfang som gjør den lett tilgjengelig. I en ca. 200 sider lang pageturner dekker forfatter Peter Normann Waage landets historie fra vikingene og til i dag.
Waage tar opp spørsmål som: Kan Russland bli demokratisk? Hvordan kan det ha seg at et land med en så autoritær historie har fostret noen av verdens største kunstnere? Er landet en del av Europa eller Asia?
Russland 1917. Krig og revolusjon – Per Egil Hegge
To store omveltninger i 1917 sendte både Russlands og verdens historie i en helt ny og uforutsett retning.
I mars falt Romanovdynastiet, som hadde regjert riket i over 300 år. I november gjennomførte bolsjevikene en målbevisst fraksjon i det russiske sosialdemokratiske partiet et statskupp som veltet den midlertidige regjeringen.
Under Vladimir Lenins ledelse innførte de et diktatur med maktmonopol som ideologisk hovedprinsipp.
Om dette høydramatiske året, som ikke kan forstås uten at man samtidig berører både årsakene og de enorme historiske konsekvensene, har Per Egil Hegge skrevet en medrivende beretning.
Rødt mytteri. Elleve skjebnedøgn på slagskipet "Potemkin"
– Neal Bascomb
Historien om elleve skjebnedøgn på slagskipet Potemkin.
En hendelse i juni 1905 fikk Det russiske imperiet til å ryste i sine grunnvoller: Mannskapet på Svartehavsflåtens nyeste slagskip, Potemkin, gjorde mytteri og drepte kapteinen og flere offiserer.
Mytteristene, anført av målbevisste revolusjonære, tok kommandoen over skipet og seilte til Odessa. Planen var å styrte tsar Nikolai 2 og hans regime.
I noen dramtiske uker så det faktisk ut til at de russiske tsarenes tid var omme. "Rubicon er krysset," skrev Lenin - som selv befant seg i trygghet i Genève under urolighetene. For selv om mytteristene i Svartehavet mislyktes, blottstilte opprøret - godt hjulpet av internasjonal presse - et regime som råtnet på rot.
Neal Bascomb tegner et levende bilde av menneskene i begivenhetens sentrum - fra brutale, udugelige offiserer til tapre matroser, fra en utdatert russisk enevoldshersker og til mytteristenes leder, den ukrainske bondesønnen Matjusjenko.
Hva skjedde med Aleksej? – Kristin Molvik Botnmark
En rå og gripende historie om sorgen over en sønn og lillebror de aldri fikk – og om en gutt som ble sviktet av alle.
Våren 1998 venter familien Molvik Botnmark på fire år gamle Aleksej, gutten de skal adoptere fra et barnehjem i nordvest-Russland. Victoria på ti gleder seg til å bli storesøster og øver seg hver dag på språket han snakker.
Samtidig er det økonomisk krise etter oppløsningen av Sovjetunionen, og på Kolahalvøya er det matmangel og enorm sosial nød. I det politiske kaoset som oppstår, stopper adopsjonsprosessen opp, og familien må til slutt innse at de likevel ikke skal bli den lille guttens familie.
Mens de voksne forsøker å forsone seg med det som har skjedd, tar Victoria opp jakten på Aleksej. Da hun senere går på skole i Moskva, bestemmer hun seg for å ta toget til Murmansk for å finne ham.
Foreldrene oppdager Victorias jakt ved en tilfeldighet. Snart legger hele familien ut på en lang reise for å finne ut av hva som skjedde med Aleksej - en jakt som varer helt til de en dag i 2018, finner ham.
En reise gjennom Baltikum – Per Egil Hegge
Vi har tre naboer i øst. Men vi oppfattet ikke Estland, Latvia og Litauen som særlig nære da de var under Sovjetunionens vinger.
I dag trekker nordmenn til Baltikum - og det er ikke uten grunn. Etter at Jernteppet ble revet og de baltiske landene erklærte sin selvstendighet, er de blitt en integrert del av Europa. Kulturelt har de vært det hele tiden - under den kommunistiske overflaten.
I denne boken tar Per Egil Hegge deg gjennom de baltiske landene - til ukjente steder og gjennom spennende historier.
Kriseklar – Trygve Skanding og Jostein Skaavitne
Høyaktuell bok om hvordan du forbereder deg på den neste krisen.
Prepping er ikke en sær hobby for einstøinger som bygger bomberom, hamstrer våpen og venter på dommedag. Prepping er noe våre foreldre, og særlig våre besteforeldre, var gode på, de hadde alltid noe på lager av livsnødvendige varer. Det er de kloke, fornuftige forberedelsene alle bør gjøre for å være rustet til at en uventet krise kan komme.
Og de siste årene har vist oss at krisene vil komme.
Dette er en lettlest og nyttig håndbok for alle hverdagspreppere, og for de mange som vil bli det: En som er forberedt og kan greie seg selv i krisesituasjoner, en som løser problemer. Og ikke minst en som slipper å stå i kø i dagligvarebutikken eller på apoteket når noe samfunnskritisk og uforutsett har skjedd.
Boken er beregnet på norske forhold og norsk dagligliv, og går gjennom ulike krisescenarier. Den tar også opp beredskap i samfunnet som helhet, og hva som sviktet – og lyktes – under koronapandemien.