Hvordan blir man et fossil? Hvorfor går det ikke an å kile seg selv? Er det sant at honning er biene sitt oppkast? Barn stiller spørsmål som vi voksne ikke visste vi lurte på, og Andreas Wahl svarer både grundig og entusiastisk. Resultatet er en bok som er morsom, interessant og lærerik - både for store og små!
For et fantastisk spørsmål, Adam! Dette visste jeg ikke selv, men etter å ha sjekket det opp kan jeg fortelle at du har helt rett! Eller nesten helt rett. Honning er bienes oppgulp. Biene flyr rundt fra blomst til blomst
og samler nektar. Det er en slags søt fruktsaft som finnes i blomstene for at biene skal få lyst til å dra innom på besøk.
Honningbier suger nektaren ut av blomsten og lagrer den i en egen nektarmage. For å fylle nektarmagen
sin må bien besøke flere hundre blomster! Når magen er full, flyr biene tilbake til bikuben. Bikuben er på en måte honningbienes hus, som vi mennesker har laget til dem. På vei tilbake blander de nektaren med spytt.
Tenk på det neste gang du spiser honning!
Hvordan blir man et fossil?
- Adrian
- Sjansene for å bli et fossil er veldig små. For det første må du være død. alle fossiler som har blitt funnet, har vært døde, og ingen levende har noen gang klart å bli til et fossil.
I tillegg til å dø må du ha god tid. Å bli til et fossil kan ta over en million år! Det er lenge det. På den tiden har fjell og hav flyttet på seg, og jordkloden ser ikke ut som i dag.
Hvis du har lyst til å være et fossil som blir populært hvis det blir oppdaget, er det viktig å spise riktig. De som graver opp fossiler, heter paleontologer, og de elsker å se hva fossilene har spist. Hvis du spiser pizza og hamburger før du dør, finner ikke paleontologene noe. Men hvis du spiser reker eller frukt med store steiner i, kan det hende de finner det. Skalldyr og fruktsteiner holder seg mye lenger.
Ha på deg noe av gull. Et smykke for eksempel. Gull råtner ikke og holder seg veldig, veldig godt i naturen. Smykkene kan fortelle paleontologene litt om hvem du var.
Drikk melk og gå til tannlegen. Paleontologer er veldig glade i tenner. De holder seg lenge og kan fortelle mye om hvordan du levde. Hvis du spiser mye ost og melk, får du i tillegg et sterkt skjelett, som kan graves opp om mange hundre tusen år.
Det er en fin tanke å bli til et fossil, men det er mye finere å leve. Da kan man for eksempel bli paleontolog.
Hvorfor går det ikke an å kile seg selv?
For et gøyalt spørsmål! Jeg er kilen og
ler mye, men kiling og latter er ikke
det jeg kan mest om. Det er ikke fysikk.
Derfor måtte jeg undersøke litt, og
dette er det jeg fant ut:
Kiling er spennende. Forskere over
hele verden jobber med å finne ut hva
det er, og hvorfor vi er kilne. Så langt
har de funnet ut at vi kan bli kilt av
både mennesker og maskiner – men
ikke av oss selv, sånn som du skriver.
Forskere som scannet hodet til
testpersoner mens de ble kilt, fant ut
at kilefølelsen starter i hjernebarken.
Akkurat som barken ligger ytterst på
treet, ligger også hjernebarken ytterst
rundt hjernen. Det er hjernebarken
som får deg til å le.
Men når du kiler deg selv, vet hjernebarken allerede hva som kommer til å skje. Den vet hvilken følelse
den kan vente seg. Det har hjernebarken nemlig fått beskjed om av lillehjernen.
Lillehjernen er navnet på en liten utvekst helt bakerst i hjernen din som styrer bevegelser, og som altså sender beskjed til hjernebarken om at det snart kommer en kilefølelse.
Hvorfor lukker vi øynene når vi nyser?
- Jørgen, 10 år
Aa...aaa..aatsjooh! Vi nyser fordi kroppen vil kvitte seg med noe som irriterer. Ofte er det noe som irriterer i nesa, eller som er på vei ned i lungene våre. Det kan være støv, krydder eller ting vi er allergiske mot.
Å nyse er kroppens måte å gjøre rent. Når vi nyser, dyttes luft fra lungene ut i en kjempefart, og blåser
ut alt som er i veien.
Faktisk kan lufta som kommer ut av nesen og munnen din når du nyser, komme opp i over seksti kilometer i timen! Og rett før du nyser, lukkes øynene dine, enten du vil eller ikke. Det er ikke mulig å holde øynene åpne mens du nyser. Hvis ikke du teiper eller holder dem åpne med fingrene. Det har jeg prøvd, og det er ikke så lett da heller.
Forskere vet ikke helt hvorfor vi lukker øynene. Noen mener det er for å beskytte øynene mot det som kommer ut av munnen og nesen. Andre mener det er for å beskytte øynene mot det som irriterte sånn i nesen.
Men én ting er sikkert: Det er ikke for at øynene ikke skal sprette ut når du nyser! Det er noen som går rundt og forteller dette, men det er ikke sant. Det er en myte.
Hva brukte de før de fant opp dopapir? Er det sant at honning er biene sitt oppkast? Hvordan blir jeg et fossil? Hva ville skjedd med oss hvis månen ble borte? Hvorfor smaker alt så rart etter at jeg har pusset tennene? Hvorfor blir klær mørkere når de blir våte? Hvorfor blir bæsjen brun når vi spiser ting med andre farger? Barn stiller spørsmålene alle lurer på, men som voksne ikke tør å stille. Gjennom fem år som spaltist i Aftenposten Junior har Andreas fått hundrevis av spørsmål fra nysgjerrige barn. I bokserien «Barn spør, Andreas svarer» har han valgt ut de mest underholdende og overraskende.