Hvert år oppdaterer foreningen Leser søker bok sin liste over anbefalte bøker som skal passe for alle, uansett leseevne. Listen består av hele 100 titler, og i år er 11 av våre bøker med. Sjekk ut hvilke de anbefaler her!
Georg er borte – Ragnar Aalbu
En liten bok om et stort tema.
En liten gutt bekymrer seg over katten sin. Georg har vært borte i flere dager. Sammen med pappa drar gutten ut for å lete. Samtidig prater de om det å miste noen man er glad i, og hva det vil si å være død. Eller borte.
Mange barn mister noen de er glade i og savner noen som er borte. Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal prate med barn om savn og død. Denne boka kan være et fint utgangspunkt. Det er samtidig en nydelig fortelling, fra en flere ganger prisbelønnet mester i faget.
Ulf er uvel – Rebecca Wexelsen, illustrert av Camilla Kuhn
Årets tristeste hund, i årets morsomste bildebok.
Ulf våkner opp en morgen og føler seg uvel. Men han klarer ikke helt å sette fingeren på hva det er. Han går til legen, og diagnosen er overraskende: Ulf er død.
Dette er både leit og ugreit, synes Ulf, og ekstra kjedelig blir det når ingen vet om det. Han bestemmer seg derfor for å holde en begravelse. Midt under begravelsen banker det på døren. Det er legen, som kommer med overraskende nyheter.
Så mørkt det ble – Constance Ørbeck-Nilssen, illustrert av Øyvind Torseter
Mørkredd midt på dagen.
En ung gutt er innesperret i en mørklagt heis. Han er livredd, og har dårlig samvittighet, fordi han egentlig ikke får ta heisen alene.
Vil han noensinne bli funnet? Og tør han trykke på alarm- knappen? Knappen det egentlig bare er mamma som får bruke?
Johannes Jensen tar nattoget – Henrik Hovland, illustrert av Torill Kove
Endelig er Johannes Jensen tilbake, etter en pause på 10 år.
Denne gang skal alle barns favoritt-ligningsfunksjonær på konferanse i Bergen. En by full av bergensere. Og for å komme dit må han ta natt-toget.
Han må sove sammen med helt ukjente mennesker, gjennom Drammen og mørke tuneller. Utfordringene hoper seg opp for vår engstelige krokodillevenn.
De tre første bøkene om Johannes Jensen er alle blitt moderne klassikere. Det er med stor glede og stolthet vi ønsker ham velkommen tilbake.
Søstre – Mariangela Di Fiore og Cathrine Trønnes Lie
Vinner av Brageprisen 2021, Åpen klasse: Sakprosa for barn og unge
2011 drar 17 år gamle Cathrine og søsteren Elisabeth sammen til Utøya for å oppleve vennskap og samhold og å drømme om fremtiden. De første dagene er fylt med latter og glede, men så skjer det utenkelige – og bare én av søstrene kommer hjem igjen.
Ti år har gått siden dagene på Utøya.
Dette er Cathrines historie om tiden før, under og etter hendelsene som endret både henne og Norge for alltid.
Det er en historie om sorg, håp og om en ny fremtid – og om å gå fra å være en som overlever til å være en som lever.
Ring hvis det er noe – Åse Ombustvedt, illustrert av Inga Huseby Sætre
Ny sterk diktsamling for ungdom, fra Nordisk råd-nominerte Åse Ombustvedt.
I Ring hvis det er noe møter vi Emma, en ung jente, som sliter med å komme seg gjennom hverdagen, både hjemme og på skolen. Hun har en svært nervøs og oppfarende mor, som lemper all sin angst og uro over på datteren. Dette bærer Emma på, uten engang å være klar over det. Men kanskje begynner det å gå opp for henne, litt etter litt, at ikke alt er som det bør være?
Ring hvis det er noe er en bok om å stå opp for seg selv, om løsrivelse, og å finne ut hva man er laget av.
Inntrenger – Sigbjørn Lilleeng (etter Tor Åge Bringsværd og Jon Bings manus)
Tegneserieversjon av sci-fi-klassiker.
Besetningen på romskipet Marco Polo våkner opp til nyheten om at én av dem er byttet ut med en replika. Men hvem?
Inntrenger er en ny tegneserieadaptasjon av Bing & Bringsværds sci-fi-manus Hvem av oss er den drepte? fra 1977. Det var svært nyskapende da det kom, blant annet foregriper det trender og grep som senere ble udødeliggjort i filmklassikere som Alien (1979) og The Thing (1982).
NRK filmatiserte manuset i 1978, som TV-serien Blindpassasjer. Også denne regnes som en klassiker i dag, og er velkjent for flere generasjoner nordmenn. Den prisvinnende serieskaperen Sigbjørn Lilleeng har laget en moderne tolkning av manuset, og gjør det dermed tilgjengelig for en helt ny generasjon.
Elastico – Michael Stilson, illustrert av Luis Antonio Guaragna
Ibra drømmer både om en plass på det norske juniorlandslaget og å vinne hjertet til den søteste jenta i klassen. Men han har en rival på begge fronter.
Ibra kjemper innbitt for å nå sine mål, med og uten ball, mens alt synes å rakne rundt ham. Elastico er en fortelling om fotball, kjærlighet og vennskap. Men det er først og fremst en fortelling om å lære seg selv å kjenne.
Den prisvinnende forfatteren og tidligere fotballspilleren Michael Stilson har skrevet en lettlest og medrivende historie for barn og ungdom – i tegneserieformat. Med seg på laget har han en av våre beste tegneserietegnere, Luis Guaragna. Sammen har de skapt et drama som fenger uansett hvilket forhold leseren har til fotball.
9. april 1940; 8. mai 1945 – Jon Ewo, illustrert av Dag Frognes
To bøker i én om to viktige datoer!
9. april 1940 og 8. mai 1945; to datoer som for alltid vil stå som svært viktige i vår historie. Dagen da 2. verdenskrig kom til Norge, og dagen den var over. Det er litt over 80 år siden krigen startet, og 75 år siden den sluttet. Men vet du egentlig hva som skjedde de to dagene? Og vet du hvorfor?
Den prisvinnende forfatteren Jon Ewo tar deg med tilbake, til tirsdag 9. april 1940 og tirsdag 8. mai 1945, i det som er blitt en intens og nervepirrende leseropplevelse. Boka kan leses fra hver side: Når du har lest ferdig første del, snur du boka på hodet, og begynner på neste.
Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? – Åse Ombustvedt, illustrert av Marianne Engedal
Årets viktigste og vondeste bok, er en diktsyklus for ungdom.
En navnløs tenåring lever med en voldelig far. Gjennom hans tanker og observasjoner kommer vi tett på en ung gutt og en familie, som hele tiden lever i skyggen av en ulmende vulkan. Hvordan påvirker fysisk og psykisk mishandling et ungt sinn? Hva tar dette unge mennesket med seg videre, i livet og i møte med omverdenen?
Dette er en liten bok om et stort og vanskelig tema, som berører flere enn vi aner. Noen bøker kan endre liv. Kanskje til og med redde det. Dette er en slik bok.
Boken ble nominert til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris 2020.
Hva er greia med klima? – Ole Mathismoen og Jenny Jordahl
Frittstående oppfølger til Grønne greier – om natur og miljø og sånt!
Radarparet Ole Mathismoen og Jenny Jordahl gjør bokstavelig talt et dypdykk ned i den pågående klimakrisen, og ser nærmere på hva som er i ferd med å skje, hvorfor det skjer, hva som blir konsekvensene og hva som eventuelt kan gjøres.
Det er tungt og komplisert stoff, men det formidles på en smart, morsom og lettfattelig måte, av to mestere i faget. Også denne gangen er forfatterne tegneseriefigurer i boka – i en lenger og helt nyskrevet serie.
Hva er Leser søker bok?
Alle mennesker har ulike leseevne, og det er derfor viktig med et mangfold innen bøker som er tilpasset ulike lesere. Målet til Leser søker bok er å finne bøker som passer alle for – uansett leseferdighet.
Hvert år støtter også foreningen utvikling av bøker som er tilrettelagt ulike målgrupper, og samarbeider med både forlag, forfattere, illustratører og tegneserieskapere.
I tillegg samarbeider de med folke- og fengselsbibliotek over hele landet og har leseombud som frivillig leser høyt for andre.
På nettsiden Boksøk kan du søke opp bøker som er tilpasset ulike behov, her kan alle som leser i motvind finne bøker å lese!