Foto: Bjørn Hytjanstorp
NRKs sportskommentator Jann Post er klar med vårens mest inspirerende bok: Et steg foran. Veien til varig løpeglede. Her forteller han om helomvendingen han gjorde fra overvektig arbeidsnarkoman til livsglad løpeentusiast. Boka er full av råd og tips til hvordan du kan motivere deg til å trene i en travel hverdag. Vi ba ham dele sine fem aller beste triks i kampen mot dørstokkmila.
Det er mye lettere å planlegge trening enn å faktisk gjennomføre den. Det er jeg selv et levende bevis på. Etter lange jobbdager, når barna er lagt, kan det virke forlokkende å dumpe ned i sofaen når jeg skulle ha trent. Det hender jeg faller for fristelsen. Det er godt der og da, men går utover humøret på sikt. Jeg er ikke så glad i å legge meg uten å ha gjennomført dagens planlagte løpetur. Da gjelder det å være hard mot seg selv. Får jeg først på meg treningstøyet, er jeg vanskelig å stoppe.
Det finnes mange grunner til å la være å trene. Tidligere i mitt liv var jeg ekspert på å finne årsaker til å stoppe treningsøkter før jeg hadde krysset dørstokken. Den trenden har jeg snudd. Det viktigste steget på enhver treningsøkt er det første. Her er noen triks jeg har benyttet i min krig med dørstokkmila.
Grete Waitz-trikset
Selv løpedronningen Grete Waitz kunne ha motivasjonsproblemer før en økt når kroppen føltes tung og nok en løpetur ikke var det som lokket mest. Da gjorde hun en avtale med ektemann Jack om at hvis alt føltes like ille etter at hun hadde løpt i ti minutter, var det lov å avbryte økta og gå tilbake.
Litt ut i Waitz’ karriere bodde ekteparet på Ljan rett utenfor Oslo. Avtalen var at de skulle gjøre opp status når de kom til Sæter-krysset på Nordstrand. Avhengig av ruten som ble valgt, var det to–tre kilometer å løpe dit. Det var nok til å få kroppen i gang. Jeg spurte Jack om Grete noen gang stoppet opp i Sæter-krysset og gikk hjem.
– Nei, aldri, humret han.
Jack understreker at dette tipset kun bør brukes ved motivasjonstrøbbel, og ikke ved skader og sykdom. Da kan det være bedre å bli hjemme.
Når man kommer seg i gang, kroppen blir varm og sofaen er lenger unna føles som regel ting mye bedre. Hvis alt er like tung og forferdelig etter 10 minutter, så er hvile bedre enn trening. Da er det bare å gå hjem. Da har du i alle fall forsøkt.
Start rolig
Et annet triks jeg stadig bruker, er at jeg lover meg selv at jeg skal få løpe så rolig jeg bare vil. Er beina stinne og viljen fraværende, hjelper det meg at jeg skal få lov til å tusle i gang. Om det så er to minutter saktere per kilometer enn jeg pleier på rolige turer, har det ingenting å si, forteller jeg meg selv. Jeg kan løpe så rolig som det trengs for at jeg skal kose meg. Resultatet er som regel at jeg løper litt saktere den første kilometeren, mens resten av turen går i samme tempo som vanlig på rolige turer. Straks jeg får litt varme i kroppen, frisk luft og har tatt det mentale valget om å trene, lures kroppen i gang.
Sørg for at treningstøy og utstyr er lett tilgjengelig
Hvis det er på vippepunktet om du orker å trene eller ikke, så kan de minste ting stoppe en treningsøkt. Da gjelder det å ha fjernet flest mulig hindre på forhånd. Hvis du har orden på treningstøy, klokke, løpesko, headset, solbriller og andre ting du vil ha med deg så kan du være i gang på under fem minutter. Hvis du må lade klokka og headset, ikke finner tightsen og favorittskoene er våte dras tiden ut så mye at du rekker å ombestemme deg. Jeg har en egen skuff i gangen til det jeg trenger, og shorts, t-skjorte, ulike løpesko og håndkle liggende klar ved tredemølla i kjelleren. Og skal jeg løpe på morgenen legger jeg alt klart på badet dagen før. Slik er det lettere å komme seg i gang når muligheten byr seg.
Forbind trening med noe positivt
Det kan også være lurt å legge inn et ekstra positivt element i forbindelse med treningen. Spar for eksempel favorittpodkasten din til løpeturen, lag en spilleliste du gleder deg til å høre, sett yndlingslåten på repeat, eller tillat deg kun å høre videre på lydboken når du trener. Dette er gull verdt hvis det er tungt å komme seg ut på trening.
For noen kan en liten belønning fungere. Finn fram en sjokoladebit, bolle, brus eller et eller annet du har veldig lyst på før du drar ut og trener, så har du noe å glede deg til når du kommer hjem. Ofte er det ikke så mye som skal til. Hvis det berger treningen, er det helt klart verdt det.
Den britiske løpestjernen Paula Radcliffe, tidligere verdensmester og verdensrekordholder på maraton, unnet seg ofte noen ruter mørk sjokolade i forbindelse med treningen sin. Det ga henne glede i en ganske strikt treningshverdag. Belønningstrikset kan altså fungere på mange nivåer.
Lag avtaler og gjør trening til noe sosialt
Faste treningsavtaler er vanskelig å skulke. Du har ikke lyst til å ringe en treningsvenn 30 minutter før treningsøkten for å si at du ikke gidder i dag.
Hvis du har mulighet til å planlegge trening med kjente så er det ingen grunn til å la være. I travle tider hvor vi har lite tid til å være sosiale så får vi oppfylt flere behov med å trene med andre. Ofte føler jeg at en treningstur på 60 minutter føles ut som halvparten når jeg løper og skravler med folk. Og skal jeg løpe en kvalitetsøkt med andre, så er jeg nøyere med å spise riktig i forkant og møter opp mer skjerpet. Det skjer nærmest av seg selv. Så jeg føler at jeg gjennomfører flere økter, får et bedre sosialt liv og bedre treningskvalitet når andre er involvert.