Ingenting slår en god bok og et varmt pledd når det er mørkt og kaldt ute. Vi anbefaler at lesestunden akkompagneres med noe godt å drikke, og gjerne noen tente lys for å få en skikkelig fin hyggestund. Her kommer åtte tips til bøker du kan kose deg med i høstmørket.
Tankevekkende roman om straff, hevn og nåde – og om forholdet mellom mødre, døtre og søstre.
Annas nitten år gamle datter, Karla, myrdes under en reise i Sudan, et land hvor drap kan straffes med døden. Offerets etterlatte kan bidra til at domfelte likevel benådes. Anna kastes inn i et eksistensielt tomrom fylt av savn og sinne, og søker etter kunnskap om hva rettferdighet, straff, tilgivelse og menneskeverd betyr.
Kristin Hauge bruker sine erfaringer fra utenrikstjenesten i Afghanistan og Sudan når hun skriver og skaper interessante og troverdige skildringer.
Bli med ut i naturen!
Tove Braathen har tidligere skrevet om byfolk, om mennesker i villaer og små, trange leiligheter. Men i sin fjerde roman tar hun oss med ut i Oslomarka, der tre ulike skjebner krysser hverandres spor.
Raymond har bodd i skogen hele sitt voksne liv. Livet er godt og forutsigbart, men denne varme sommeren tørker ut blåbærlyngen og vekker minner om en annen hetesommer, den som endret livet hans for alltid. Og varmen bringer med seg folk fra byen.
Marka er en gripende roman om å viktigheten av å bry seg, og om menneskets forhold til naturen.
Morsom, sår og gjenkjennelig om kunsten å ha en midtlivskrise
Ruth er samfunnsfaglærer. Hun er ikke kunstner, slik hun en gang drømte om, hun bor i et hus midt i byen med to barn og ektemannen Alf, som hun ikke forholder seg til lenger. Hver dag sykler hun til skolen der hun forsøker å vekke lærelyst i elevene og livslyst i seg selv, men den eneste som virker lysten på noe som helst, er den barmfagre kunst- og håndverkslæreren May – som tekster Alf sent på kvelden. En dag kaller rektor alle lærerne inn til et hastemøte på lærerværelset – og både kunstnerspiren og konkurranseinstinktet vekkes på nytt i Ruth.
Alle er uskyldig inntil det motsatte er bevist – eller?
Bli med inn bak murene og møt den frustrerte fengselsfuglen Rorgen, en kriminell uten særlig håp for fremtiden. Rorgen forteller sin historie med kløkt, nådeløs selvinnsikt og humor, han stikker både til høyre og venstre, river oss alle ned fra pidestallen og gjør oss litt klokere. Romankarakteren er inspirert av forfatterens erfaringer som ansatt i rusomsorgen og på fengselsbibliotek. Boka imponerte kritikerne stort da den kom ut tidligere i år, og Klassekampens anmelder mente blant annet at den ikke kan bli littvitpensum fort nok.
Korrektur av et sorgens kapittel er en tankevekkende roman, om en skjebne som sjelden får plass i litteraturen.
På jakt etter en tankevekkende og spennende roman?
Presten Sol og forskeren Njål var lykkelig gift, men forholdet røyk fordi Sol ikke kunne få barn. Så Njål ble sammen med stipendiaten Nina og fikk en datter med henne.
Men forholdet til Nina skranter også, og spenningen mellom de tre personene ligger som et dempet ubehag gjennom hele boka.
I midten av konfliktene befinner lille Lotta seg, og de voksnes problemer snører dem alle skjebnesvangert sammen.
En original romandebut som utfordrer!
Presten Mette er alene i Oslo når landet stenges ned i mars 2020. Inspirert av Isaac Newton, legger hun ut på en oppdagelsesreise i lys.
Komposisjoner av lys er bygget opp av fragmenter: biter av minner, fliker av samtaler, glimt av situasjoner, stemninger, sitater og refleksjoner.
Romanen er full av alvor, men også av morsomheter og absurditeter. Komposisjoner av lys er en perfekt roman å bruke som intellektuelt springbrett i høst.
Rå og intens roman om sorg
Moren hadde fire barn, nå har hun tre. Den nest eldste sønnen har tatt livet sitt, bare nitten år gammel.
Livet for de etterlatte har blitt et urolig hav med et ufattelig dypt mørke, som truer med å trekke moren under. Men den yngste sønnen hennes trenger henne, for ham og de andre barna, må hun redde seg selv.
Denne selvbiografiske romanen er skrevet som et brev til den døde sønnen.
Mesterlig roman fra kritikerfavoritt og Nordisk råd-nominerte Birgisson
Denne gangen har Birgisson igjen tatt steget inn i nåtiden og skriver om psykisk helse og systemkritikk i en humoristisk og original innpakning.
En mann bestemmer seg for å besøke sin deprimerte venn som er innlagt på psykiatrisk avdeling. De begynner å snakke sammen og plukke opp vennskapstråden, men blir stadig avbrutt av den ansvarshavende sykepleieren. De bestemmer seg da for å flykte sammen, men det viser seg snart at de blir forfulgt av den sinte pleieren.
Det utvikler seg til en heftig jakt som ender med at de overmanner kvinnen og reiser videre med henne bundet bak i bilen, på vei til sagnomsuste Kolbeinsøy.
Boken kommer 29. oktober og forventningene er store.