Norgesferie er skikkelig i vinden, og ingenting slår Nord-Norge når det kommer til herlige steder, nydelige måltider, sterke opplevelser og unike overnattinger. Her deler reiselivsekspertene sine beste perler nord for Polarsirkelen.
Nord-Norge strekker seg fra vakre Helgeland i nord, men også mot øst og vest, til fjells og ut i storhavet. Her er hvite strender, fargerike lokalsamfunn og luksuriøse overnattinger. Så hvor skal man begynne?
Torild Moland er reiseekspert og forfatter av blant annet bøkene Eventyrlige opplevelser i Nord-Norge og 110 unike overnattinger i Norge.
Hun og kollegaene hennes i Vagabond Reiselyst, Runar Larsen og Mari Bareksten, har reist land og strand rundt på jakt etter de beste opplevelsene landet vårt har å by på.
I boken Eventyrlige opplevelser i Nord-Norge deler de sine beste tips, og her får du syv herlig steder i Nord-Norge du kan besøke i sommer.
1. RAGO NASJONALPARK, SØRSKOG
Den siste villmark
Stupbratte fjellsider, irrgrønne daler og brusende fossefall – Rago nasjonalpark rett utenfor Bodø har alle ingredienser til å være en superstjerne.
Halvannen time nordover på E6 fra Fauske, i et dalsøkk unna hovedveien, ligger inngangen til Norges vakreste og mest ukjente nasjonalpark.
Rago grenser til Sveriges største nasjonalpark Padjelanta i Lappland, og skillet mellom de to danner også landegrensen. Dette er en av Nordens siste villmarker, der jerven løper fritt, ørnen vokter sine reder, og haren gjemmer seg under kampestein.
Den mektige Litlverivassfossen som kaster seg utover svabergene og 225 meter ned i dalen er turens absolutte høydepunkt. Best utsikt over fossen får du fra de blankskurte svabergene på Griseryggen når fossen er forsert.
2. FØLVIKA NORTHERN RETREAT, SANDHORNØYA
1001 natt under stjernene
Under nordlyshimmelens stjernespill på et nakent nes er ensomhet en god ting.
Ytterst på en halvøy ved Følvikosen ligger det to nesten usynlige glasskupler, godt gjemt mellom småbusker og vindskeive trær, med utsikt over storhavet. Det har tatt en drøy times biltur fra Bodø å komme hit til Sandhornøya, og en 500 meters spasertur fra der bilen er parkert. Og nå er jeg her. Mutters alene.
Mitt hjem for natta ligger helt nede i fjæra og har 360 graders utsikt – også oppover. Fra den myke dobbeltsengen ser jeg rett opp i himmelen, som skifter farge med solens gang. Jeg bor midt i været og naturen, men samtidig er det godt og lunt.
Den eneste jeg har sett siden ankomst er eier og vertinne Lill Hilde Kaldager, som fulgte meg til igloen.
Jeg tusler ned i fjæra og ser på bølgene lage myk musikk. Tar en tur i skogen bak domen, der mosen vokser oppover krokete trestammer som har gitt etter for vestavindens iltre slag. Lager middag på bålpanna.
Mett av inntrykk sovner jeg under nordlysets svake skimring og minnes et dikt av Jan Erik Vold:
Hvor ensom
er du? Jeg? Jeg er ensom
som en himmel
– her er god plass
3. FESTVÅGSTINDEN
Topptur til Torsketunga
Nord-Norges svar på Trolltunga er Lofotens nye Instagram-favoritt.
Bitte små øyer og turkist hav omringer det lille fiskeværet Henningsvær. Fra toppen av Festvågtinden 541 meter over Vestfjorden har vi 360 graders utsikt over det sjarmerende fiskeværet på sørspissen av Austvågøya, med trålere, tørrfiskhjeller og rorbuer. For de fleste som nyter matpakken på den populære toppen, er målet for fotturen nådd etter å ha gått halvannen time i bratt og steinete terreng. Men det er også fint å fortsette turen over fjellryggen nord for Festvågtinden.
Henningsvær er kjent som Lofotens klatreparadis, med ikoniske topper som Vågakallen og Presten på dørstokken. Og det er på baksiden av sistnevnte Torsketunga ligger. Men det er ingen enkel tur, og det lønner seg å gå med kyndig guide. Her er det eksponerte partier langs bratte fjellsider. Vi smyger oss ut på den lille utstikkeren og lar guiden knipse i vei. Dette er Norge på sitt beste. Fjord og fjell. Men også turkise nyanser, hvite strender og bitte små øyer.
Nord-Norge i et nøtteskall.
4. SKARSVÅGFJELLET, BØ
Fottur minutt for minutt
Fotturparadis over gresskledde åser, før det går over i stein og ender opp med en belønning i form av fantastisk utsikt.
Totalt er det langt over 200 kilometer med merka turløyper i Vesterålen, alle med fantastisk utsikt over fjord og fjell og dramatisk nordnorsk natur. De aller mest kjente er Dronningruta mellom Stø og Nyksund og turen til Måtind på Andøya.
Likevel er det kommunen Bø i sydvest som er blitt kjent som selve fotturparadiset. Ikke minst takket være sakte-tv og en vandreglad Lars Monsen. Fem dager brukte hardhausen på først å gå Dronningruta i Øksnes og deretter Breitinden ved Guvåg og Lynghaugtinden i Bø. Underveis ble han møtt av lokale tilhengere, noen slo følge, andre sang en trall. Alt vist direkte på NRK minutt for minutt sommeren 2018.
Jeg mangler skjegg. Og lusekofte. Og en bråte med følgere. Men det er like greit – ingen av delene er nødvendig for å nyte livet dit vi skal i dag. For jeg har med bikkja. Sola skinner. Og foran oss går det en sti opp mot en gresskledd topp, som skal ta oss til et av de beste utkikkspunktene i hele Bø.
Turen opp mot Skårvågsfjellet er verken lang, bratt eller vanskelig. Men belønningen er like fullt fantastisk. Den første timen tripper vi lett som Elsa i Sound of Music opp de gresskledde engene. Etter hvert blir gresset borte og bare gråstein ligger igjen. Og så, før den andre timen er omme, flater landskapet ut og stopper brått i en loddrett klippe som stuper ned i et frådende Norskehav. Og langt der nede – en solgyllen strand med turkist badevann.
5. POLARPARK, BARDU
Danser med ulver
Det er lett å føle seg som lille Rødhette på vei inn til ulvene i Polar Park. Men for en gang skyld er virkeligheten bedre enn eventyret.
«Grrrr, grrrr» hører jeg rett ved øret, og i dødvinkelen ser jeg en halvåpen kjeft med veldig store, spisse tenner. Alfahannen Brage har kommet helt inntil meg, og knurrer og flekker tenner som bare en vaske-ekte ulv kan. Skal jeg snu meg, se på han – løpe?
- Uansett hva du gjør, så vær rolig, og ikke dytt dem vekk.
Det var siste formaning fra matmor Ramona Pedersen og daglig leder og dyrepasseransvarlig Stig Sletten før vi gikk inn til de sosialiserte ulvene i Polarpark nord for Narvik.
Polar Park er verdens nordligste dyrepark, og den eneste parken i Europa hvor man kan komme inn og hilse på og kose med ulvene. På innsiden av de høye gjerdene og doble portene vi akkurat har gått gjennom, bor fem fullvoksne ulver – alfahannen Brage, alfahunnen Marit, og de tre søsknene Peder, Frigg og Frøya. De åtte år gamle ulvene er fra samme kull, og har vokst opp med Stig og Ramona og et team av ulvepassere siden de ble født. De er det tredje kullet som sosialiseres i Polar Park, men det første som faktisk kan ta imot besøkende.
6. NORWEGIAN WILD, SENJA
Et fyrtårn
Med padling, fotturer, unike overnattinger og en filosofi om å gi tilbake til lokalmiljøet, er Norwegian Wild et fyrtårn for opplevelser på Senja.
Ytterst på en liten odde ved fjorden står et hvitt, rundt hus og lyser opp i landskapet. Fra andre etasje i Fyrtårnet er det vinduer mot alle himmelretninger og utsikt langt utover Tranøybotnfjorden.
– Det å sitte inne og føle at man er ute i samspill med naturen, det er noe unikt, påpeker Hege Dekkerhus.
Hun hadde selv i mange år kjent på dragningen mot naturen på Senja med hyppige besøk og en svigermor i Senjahopen. Så i 2017 bestemte hun og mannen Stig Jarle seg for å satse og kjøpte gamle Tranøybotn camping. Her har de pusset opp fyrtårnet, ryddet plassen for faste vogner, satt opp glampingtelt og kjøpt inn sauna. Snart får fyrtårnet selskap av fire nye hytter med heldekkende panoramavinduer, nordlysvindu i taket og boblebad helt nede i fjæra. Om året går i pluss, donerer Norwegian Wild 10 prosent av overskuddet tilbake til lokalsamfunnet.
– Som en takk for at vi får bruke naturen, gir vi til naturbaserte tiltak i nærmiljøet. Jeg kan ikke redde verden, men jeg kan gjøre det jeg kan, sier Hege.
Årets overskudd går mest sannsynlig til å bygge et toalett langs Dronningruta helt i sør. På alle mulig måter er Hege og Norwegian Wild et fyrtårn for opplevelser på Senja.
7. SILFAR CANYOIN, BØRSELV
Finnmarks Grand Canyon
Miniatyrversjonen av Grand Canyon er Finnmarks med tilgjengelig ekstremsportopplevelse.
Enkelt å gå glipp av, vanskelig å glemme. Silfar Canyon er et godt eksempel på at skjulte perler ikke alltid ligger gjemt langt utenfor allfarvei, eller krever mye tid. Det tar bare fem minutter fra parkeringsplassen ved fylkesvei 98 før vi står ute på kanten av en kløft og tenker: Wow!
Vannet i Børselva renner krystallklart gjennom dolomittfjellet og bunnen av kløfta. Her er det visstnok ikke uvanlig å se laksen svømme motstrøms. Siden det ikke er noen form for sperringer eller gjerder, føles det nesten litt ulovlig å vandre langs kanten av canyonen, som på det meste er 80 meter høy. Det gjelder å ha respekt for naturen. Et feilsteg på en regntung dag med sleip gjørme på bakken kan være risikabelt.
Men følger du den tydelige stien og holder deg i fornuftig avstand fra kanten, er det trygt og fint uansett værforhold. Et naturlig underverk skapt av smeltevann fra siste istid – og vel verdt et avbrekk fra kjøreturen gjennom Porsanger. Kanskje du til og med finner stien ned til elva og tester badevannet?
Torild Moland (født 1969) er journalist, forfatter og God Morgen Norges reiselivsekspert.