Antikken fra a til å

Visste du at verdens filosofidag markeres den tredje torsdagen i november hvert år? Antikken på trikken er en lettlest og underholdende introduksjon til antikkens tenkere. Små, velskrevne kapitler formidler stoffet så kort og tydelig at du blir kjent med en klassisk filosof på en trikketur. Eller i løpet av en velfortjent kaffepause. Les et utdrag her:

HUKOMMELSESTAP 

Hva ville du gjort hvis du våknet opp en dag med et totalt hukommelsestap? Høyst sannsynlig prøvd å finne ut mest mulig om fortiden. Hvorfor? Fordi det er fortiden som forteller oss hvem vi er. Det er historiene våre, det vi har opplevd, menneskene vi har møtt, som er byggesteinene i det vi kaller for jeg. Uten fortid er vi ingen. 

Men nå er det faktisk sånn at vi fødes inn i et slikt hukommelsestap – som historiske vesener. Å fødes er nemlig litt som å dumpe ned i et kinosete midt i en film: Vi snubler inn i en fortelling som har pågått i tusenvis av år, men uten å vite noe om hva som har skjedd før vi begynte å se. Skal vi forstå handlingen, trenger vi kunnskap. Uten blir vi som personen med hukommelsestapet: Litt skjønner vi nok etter hvert, men hvem vi er, hvorfor vi er nettopp der vi er, og hvordan vi har kommet dit, blir vanskeligere å begripe.  

Å fødes er nemlig litt som å dumpe ned i et kinosete midt i en film: Vi snubler inn i en fortelling som har pågått i tusenvis av år, men uten å vite noe om hva som har skjedd før vi begynte å se.
— Knut Saanum

Denne boken er derfor en invitasjon. Den er en invitasjon til deg som vil kureres for dette hukommelsestapet. Den er en invitasjon til deg som vil forstå litt mer av deg selv, som vil vite hvor du kommer fra, slik at du kanskje også kan forstå litt mer av hvor du er på vei.  

Og for å bli i stand til det trenger du litt historie. Ikke hele historien, det blir for mye, men en liten bit. Og biten vi velger, er den europeiske kulturens barndom, det vil si den greske antikken.  

Det er der vår historie begynner. Det er der det vi kaller for vitenskap, oppstår. Det er der de første tankene om demokratiet vokser frem, og det er der politikken, slik vi blir oppdratt til den i dag, utformes for første gang. Og det er også der teateret blir den dominerende kulturinstitusjonen, akkurat slik teateret, kinoen og tv-seriene er det i dag. Kort og godt: Det er der vi blir til som mye av det vi er i dag.  

Så vil du vite litt mer om deg selv, vil du vite litt mer om hvor du kommer fra, hvorfor du tenker som du tenker, og handler som du handler, bør du bli med på denne reisen. Den går mer enn to tusen år tilbake. Og mer enn om konger og kriger skal det dreie seg om tenkere og ideer. Mer enn om realhistorie og politikk skal det dreie seg om vitenskap og filosofi. Det er nemlig der vi finner de viktigste nøklene – til det som siden ble oss. 

Knut Saanum (født 1962) er filosof og har mange års erfaring som underviser til Ex.Phil. Han er også skjønnlitterær forfatter.