Med tre kokebøker bak seg er Cecilie Hauge Ågotnes blitt dronningen av nydelige oppskrifter basert på lavFODMAP-dietten. Her deler forfatteren oppskriften på en av sine favorittkaker, Sjokoladedrøm, som hun like gjerne tar med seg i bryllup som juleselskap og barnebursdag.
Oppskrift: Sjokoladedrøm
Fra boka "Kaker og desserter for sensitive mager" av Cecilie Hauge Ågotnes
Lag bunnen
Sett ovnen på 175 grader.
Smelt smøret. Pisk eggene og sukkeret til eggedosis.
Bland melet med bakepulveret. Tilsett melet i eggedosisen og rør inn smøret og fløten.
Smør en kakeform og hell røren i formen. Stek
kaken i 20–25 min. på midterste rille, og avkjøl den.
Lag sjokoladelokket
Varm opp kremfløten. Ta gryten av platen og bland inn sjokoladen til den er smeltet. Rør noen ganger i sjokoladeblandingen mens du venter på at den skal bli romtemperert. Når blandingen har romtemperatur, helles den forsiktig over kaken mens denne fortsatt er i formen. La kaken stå kaldt i en times tid.
LavFODMAP-dietten ble utviklet i Australia over en tidsperiode på 10 år. Enkelt forklart innebærer den å redusere inntaket av mat som innholder kortkjedede karbohydrater som kan trigge symptomer hos mennesker med irritabel tarmsyndrom. Dietten har vist seg å være svært effektiv for mange mennesker som lider av dette, og det er Cecilie Hauge Ågotnes' egne erfaringer med lavFODMAP som inspirerte henne til å skrive blogg, og senere tre bøker, om temaet. Les mer på bloggen hennes her: lavfodmap.no