Gratulerer med mannsdagen 19. november! På denne merkedagen ønsker vi å anbefale bøker som på ulike måter løfter frem mannsrollen og setter fokus på menns utfordringer i samfunnet. Vi trekker også frem spennende historiebøker om menn som har vært viktige i norsk historie.
Om å leve med depresjon og angst
En mann bestemmer seg for å besøke sin deprimerte venn på psykiatrisk avdeling. Da sykehusets ledelse gir mannen besøksforbud, legger han en plan for å rømme med vennen.
Flukten fra sivilisasjonen blir utfordrende når de skjønner at en aggressiv sykepleier er etter dem. Sammen setter de kurs mot Islands nordligste øy – Kolbeinsøy.
Kolbeinsøy er den nyeste romanen til Bergsveinn Birgisson. Forfatteren ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2020.
Finsk feel-good på sitt beste
Sami har en drøm om å bli far. Den biologiske klokken tikker, og han nærmer seg panikkalderen. Men det er ikke enkelt å bli far. Sami må finne en passende kandidat til rollen som mor. Det går ofte skeis.
Samtidig lengter alenefaren Markus etter friheten som han tror Sami besitter. Gjør deg klar for rungende latter og et dykk ned i eksistensielle spørsmål – om hverandre.
Hjertevarm fortelling om sorg og farskap
Danny er alenefar til elleve år gamle Will som ikke har sagt et ord siden moren ble drept i en bilulykke. Han ligger etter med husleien og på toppen av det hele har han mistet jobben. Han ser seg nødt til å bli en dansende panda og ta imot småpenger i parken. Det gir avkastning, men ikke i form av inntekt.
Sønnen snakker med han for første gang på lenge. Men Will vet ikke at mannen i pandadrakten faktisk er faren hans. Bjørneklem er en oppløftende historie om en far og en sønn som finner tilbake til hverandre.
Spennende og engasjerende krigshistorie
Det er historien om Kompani Linge, som besto av Norges best trente soldater under andre verdenskrig. De ble jaget av Gestapo natt og dag, men klarte likevel å utføre svært mange farlige oppdrag.
De dramatiske aksjonene som skildres gjør boka like spennende som en kriminalroman. Hals Gylseth trekker frem kjente og mindre kjente aksjoner fra ulike deler av landet. I tillegg bidrar han med et rikt billedmateriale.
Vestlandshærens heltemodige innsats
De valgte å slåss er historien om Vestlandshæren, den eneste delen av hæren som ble skikkelig mobilisert mot tyskerne i aprildagene 1940. De valgte å slåss gir en usminket beskrivelse av det som utspant seg både ved og bak fronten i løpet av tre dramatiske uker våren 1940.
Gjennom øyenvitneskildringer kommer vi tett på begivenhetene og får vite hvordan soldatene slåss, og hvorfor de tross mange anstrengelser til slutt måtte se nederlaget i øynene.
Boken beskriver også samarbeidet med det sivile samfunnet og konsekvensene krigen fikk for sivilbefolkningen.
Røverhistorier fra 1600-tallet
Mannen fra middelalderen tar oss tilbake til 1600-tallet og innvier oss i historikeren Tormod Torfæus sitt liv – gjennom hoffintriger, mord, hekseprosesser og jakt på gamle sagaer.
Torfæus fikk i oppdrag av danskekongen å finne ut mest mulig om Danmark-Norges eldste historie. Han reiser tilbake til barndommens islandske daler, men havner stadig i upassende situasjoner på grunn av fyll og damer, noe som fører til at Torfæus blir en morder, som undertittelen røper.
Med de uerstattelige manuskriptene i potetkjelleren på Karmøy, skriver han den første sammenhengende norgeshistorien.