Jente (17) ikke savnet: Får leserne til å droppe nattesøvnen

- Jeg ville rett og slett skrive noe som var skikkelig spennende, sier Camilla Sandmo om sin tredje ungdomsroman.

Kristiane er bare 17 år gammel da hun forsvinner sporløst. Politiet antar at hun har rømt, og familien melder henne aldri savnet. Men hvordan kunne hun bare bli borte? Og hvem er Hedda, venninnen Kristiane ble kjent med i ukene før hun forsvant?

fb.png

- Det finnes mange gode bøker om hvordan forhold kan gå dårlig i ungdomslitteraturen, men færre om hvordan vennskap kan være nesten like ødeleggende og farlige. Det var utgangspunktet for boken – og dessuten ville jeg rett og slett skrive noe som var skikkelig spennende.

Gode tilbakemeldinger

Dette sier Camilla Sandmo, forfatteren av Jente (17) ikke savnet. Hun har allerede fått mange positive tilbakemeldinger fra leserne – flere enn hun ventet.

På instagram skriver @ungdomsomleser: «Jeg aner egentlig ikke hva som traff meg her, men den traff meg skikkelig. 😄 Dette er en bok som er umulig å legge fra seg når du begynner å lese i den.»

Jente (17) ikke savnet_forside.jpg

Camilla Sandmo skriver for ungdom fordi hun får late som hun ikke er voksen for en liten stund.

- Jeg kjeder meg veldig lett og vil det skal skje noe hele tiden. Jeg synes rett og slett det er mer interessant å være ungdom enn voksen!

Spennende form

Hun håper leserne sitter igjen med mange spørsmål, noen svar – og en forvirrende følelse av å ikke skjønne hvor de fem siste timene ble av.

For boken følger to personer: Kristiane og Beatrice, som flere år senere får vite at Kristiane er tanten hennes som hun aldri har hørt om. Beatrices jakt på sannheten får vi lese gjennom innboksen hennes.

- Jeg eksperimenterte mye (for mye) med hvilken form det skulle ha. Det var utfordrende å få frem følelser og handling bare gjennom tekstmeldinger, men jeg tror det gjør boka lettlest – og det er sånt jeg liker selv.

IMG_4688.JPG

Feil person

Hvordan har du jobbet når du har skrevet Jente (17) ikke savnet?

På den vanskeligste, dummeste og treigeste måten man kan jobbe frem en bok. Selve historien - hva som skal skje og karakterene - har alltid vært klare, men delen med tekstmeldingene har gått gjennom en million forskjellige former. Jeg har skrevet den delen minst åtte ganger, fra start til slutt, endret form hundre ganger og vært nær ved å gi opp en million ganger. Hvis noen trenger rådgivning i hvordan ikke skrive en bok, er jeg rette person spørre.  

Bestill Jente (17) ikke savnet her.