Håndballproffens beste triks

Vil du finte som Stine Bredal Oftedal, skyte nådeløse underarmsskudd som Nora Mørk eller spille lynsmarte pasninger som Sander Sagosen? Håndballskills viser deg stjernenes spesialiteter og hjelper deg å mestre teknikken til de beste håndballspillerne i dag! 

Tidligere landslagskaptein og håndballprofil Bjarte Myrhol har et stort hjerte for barneidretten. I denne boka har han samlet proffenes beste tips og triks og deler også av sine egne erfaringer. Han mener det er på høy tid at denne boka kommer ut:

Det er for få barnebøker om håndball. Jeg brenner for å få flere barn og unge til å starte med idrett, og jeg håper boka mi kan være med til å motivere enda flere til å starte, og at flere fordyper seg i idretten slik at de spiller lenge.

Hva har du lagt mest vekt på for å gjøre den interessant og relevant for unge spillere?

Jeg har forsøkt å skrive boka i et språk jeg håper treffer. Det er veldig mange tekniske elementer som er vanskelig å se hvis man ser en håndballkamp. Forhåpentligvis klarer jeg å synliggjøre noen av de tekniske detaljene, som de selv vil øve på.

Tidligere landslagskaptein og håndballprofil Bjarte Myrhol mener det er for få barnebøker om håndball. Det ville han gjøre noe med, og har derfor skrevet boken Håndballskills.
Foto: Terje Bringedal

«Jeg mener vi burde brukt forbildene i langt større grad i rekruttering, og for å fremme sporten.»

Det er mange håndballstjerner med i boka, hva betyr disse forbildene for rekrutteringen til sporten tror du?

Håndball har utrolig mange gode forbilder, som brukes og fremmes altfor lite. Håndballspillere i Norge ser for få håndballkamper på tv til å få et godt forhold til stjernene og forbildene sine. Jeg mener vi burde brukt forbildene i langt større grad i rekruttering, og for å fremme sporten. Det ønsker jeg at Håndballskills vil bidra til. 

I boka skriver du en del om viktigheten av lek som trening, tror du det er noe foreldre og trenere vet nok om?

Det er en evinnelig diskusjon i idrett om hvordan skape den neste superstjerna. Det er 0,1% av håndballspillerne som kommer opp på høyeste nivå, og derfor mener jeg det spisses for tidlig. Håndball er en så kompleks idrett at det er mulig å bli god med lek og allsidighet. Det er mange eksempler på at dette er en suksessfaktor for bredde, men også for å bli aller best. Nesten alle landslagsspillerne har vært allsidige, og trekker frem lek som en viktig motivasjonsfaktor.

«Det er 0,1% av håndballspillerne som kommer opp på høyeste nivå, og derfor mener jeg det spisses for tidlig.»

Myrhols største motivasjon er å få flere unge til å begynne å spille håndball.
Foto: Terje Bringedal

Hvilket råd vil du gi til foreldre som er trenere?

Å være foreldretrener er en unik mulighet til å være mer sammen med barna dine, men også til å lære venner og venninner å kjenne bedre. Finn to-tre egenskaper du skal ha med deg på hver eneste trening. Mine er tilstedeværelse, troverdig og at jeg skal være leken. Alle har egenskaper som de unge setter pris på. Finn ut hvem du vil være. 

Hvordan oppstod din egen interesse for håndball, hadde du selv foreldre som var engasjerte i barneidrett?

Jeg hadde en eldre bror som spilte, og det er nok grunnen til at jeg startet med å gå i hallen. Jeg hadde foreldre som var engasjert, men det var min egen indre drive som ble suksessfaktoren. Jeg var veldig allsidig og utover å spille organisert fotball, spilte jeg også tennis, basket, bandy, ishockey osv. på «løkka». 

«Å være foreldretrener er en unik mulighet til å være mer sammen med barna dine, men også til å lære venner og venninner å kjenne bedre.»

Når tenkte du at håndballen kunne bli en karriere for deg?

Da jeg flyttet til Sandefjord som 19 åring for å spille for Norges daværende beste håndballag. Jeg hadde store ambisjoner også før dette, men det ble vendepunktet. 

Du driver en stor og viktig nettressurs for håndballtrenere, Learn Handball, hva har vært den største forskjellen mellom å lage nettside og bok?

Det er veldig mange paralleller. Motivasjonen min er den samme. Få flest mulig til å spille håndball, lengst mulig. Den største forskjellen er kanskje at jeg i Learn Handball fokuserer med på trenerne, hvor jeg i boka henvender meg mer direkte til spillerne. 

Bjarte Myrhol (f. 1982) er en tidligere norsk håndballspiller som har spilt for Skjern Håndbold og som spilte på det norske landslaget fra 2002- 2021. Han var kaptein på landslaget fra 2014- 2021. Da han sluttet i den tyske klubben Rhein-Neckar Löwen pensjonerte de trøya hans, nr. 18. Han startet håndballkarrieren sin i Vestli IL. Myrhol kommer fra Stovner i Oslo og bor i Skjern i Danmark med kone og tre barn. Familien planlegger å flytte tilbake til Sandefjord.