Anne Sverdrup-Thygeson er insektekspert og digger alt som kravler og kryr og flyr. Når forfatteren av bestselgeren Insektenes planet skulle skrive sin første bildebok var det ingen tvil – den måtte handle om et bittelite kryp som lever i pelsen til dovendyret. I dette intervjuet forklarer hun hvorfor hun valgte å skrive historien om Dovendyret og sommerfuglen:
– Fordi denne fortellingen om ett stort og ett bittelite dyr rommer så mye – den er søt, men også snodig. Den presenterer et mysterium og en uventet løsning. Den viser hvor mye rart som finnes der ute i naturen, for dem som evner å se.
Hva er det som fascinerer deg med disse to skapningene?
De finurlige samspillene fascinerer meg – hvordan ting kan henge sammen, selv om det ikke ser slik ut ved første øyekast. Og hvordan det viser seg at selv små dyr kan ha stor betydning.
Har du noen gang møtt et dovendyr?
Ja – og det var et spesielt møte. Det er 30 år siden, men jeg husker det som det var i går. Jeg var på reise i Mellom-Amerika og satt i ytterkanten av en landsby i Nicaragua, mot et brakklagt areal – en halvåpen skog med bar jord. Det striregnet. Jeg hørte en lyd bak meg og snudde meg mot skogen. Og der, få meter unna, langsomt, langsomt, men med blikket stivt festet på meg, kom det merkeligste vesen jeg noensinne hadde sett, klissvått kravlende mot meg. Jeg husker godt jeg tenkte – Herregud, dette ser ut som en mutant etter en atomkrig!
Der og da var jeg bare sjokkert og fascinert. Et biologistudium og mange år senere har jeg skjønt at dette må ha vært et sjeldent syn. Dovendyr er et av svært få ekte trelevende pattedyr, og de tilbringer et absolutt minimum av tid på bakken. Hvorfor det er slik skriver jeg om i boka.
Hvorfor tror du denne historien vil appellere til småbarn?
Små barn er naturlig nysgjerrige på naturen og alt som rører seg der ute. I denne fortellingen finnes både konkrete, kjente elementer og uvante, underlige sammenhenger som kan pirre den nysgjerrigheten, håper jeg.
Hvordan har det vært å skrive en bildebok for de aller minste?
Artig – ikke minst å kjenne på hvor grensen går mellom sakprosa og fiksjon i en bildebok. Fortellingen om dovendyret og sommerfuglen er sann og hentet fra den vitenskapelige faglitteraturen. Jeg ville få historien korrekt, men samtidig gi rom for undring.
Hva har vært den største utfordringen?
Å finne balansen mellom den faglige historien jeg har lyst til å formidle og språket som funker for de minste.
Du er jo insektekspert og forsker på disse småkrypenes rolle i naturen. Hvorfor er det viktig for deg å formidle din kunnskap til barn gjennom bøker?
Da mine tre barn var små, leste vi massevis av bøker om dinosaurer og sorte hull – fenomener som er kule, men langt unna, i tid eller rom. Jeg og ungene savnet flere bøker om rare ting som faktisk finnes HER og NÅ. Der er insektene uovertrufne – du finner dem lett, overalt. Du kan lete blant visne blader eller kikke under en stein på vei til barnehagen, og du vil se at en helt ny verden venter på deg.
Mange synes insekter er ekle – hva tenker du om det?
Jeg tror det bunner i at man aldri har fått høre de morsomme historiene om insekter. Både når det gjelder hvor stilige og festlige de er i kraft av seg sjøl – og hvordan de er en del av grunnlaget for våre menneskeliv, vår velferd.
Hvorfor er du så interessert i insekter og hva er det med dem som du liker?
Insekter utgjør halvparten av alle arter vi kjenner på kloden – det ER virkelig deres planet vi lever på. Ikke bare er vi mennesker helt avhengig av at disse seksbeinte små stiller på jobb – insekter er også fantastisk kule, fargerike, bisarre og fascinerende.
Hvilket insekt skal du skrive om neste gang?Det vet jeg ikke – men det er nitten tusen forskjellige arter å velge mellom, bare i Norge - så det er nok å ta av…
Anne Sverdrup-Thygeson (f. 1966) er professor i bevaringsbiologi ved NMBU i Ås der hun forsker og underviser i naturforvaltning, insektøkologi og skogens biomangfold. Hun debuterte som forfatter i 2018 med Insektenes planet på J. M. Stenersens forlag. Boka ble en umiddelbar bestselger, ble nominert til Brageprisen og er solgt til 24 land. I fjor fulgte hun opp med Insektenes hemmeligheter.
Bård Sletvold Torkildsen (f. 1990) er illustratør og designer. Han bokdebuterte i 2017, og har allerede rukket å illustrere flere bildebøker for forfattere som Bjørn Arild Ersland og Nina E. Grøntvedt. Mest kjent er han kanskje for bildeboka Rare Reidar. (Gyldendal 2018).
Bla i Dovendyret og sommerfuglen her: