Gled deg til en spektakulær ny bok fra historiker Øystein Morten som har spesialisert seg på vikingtidens helter. Denne gangen har han reist i Eirik Raudes fotspor i Norge, på Island og Grønland. Bli med på en oppdagelsesferd til norrøne bosetninger i polare strøk!
Sagaen om Eirik Raude er kort. Den forteller at han flykter fra Norge til Island etter et drap, gifter seg inn i en høvdingfamilie, innleder en liten krig, utforsker et gedigent land mot vest og kaller det Grønland. Så grunnlegger han et nybyggersamfunn på Grønland før landet kristnes mot hans vilje og sønnene utforsker Amerika.
På et kvarter har du oversikt over alt vi vet om Eirik Raude. Eller kanskje ikke.
For bak sagaenes fortettede formuleringer skjuler det seg et hav av hendelser og sammenhenger som ennå ikke er oppdaget. I denne boken undersøker Øystein Morten hva Eirik Raude egentlig var ute etter på Grønland.
Kan du gi en oversikt over reisene som måtte til for å skrive denne boken?
Den første var med båten Norrøna fra Hirtshals til Seydisfjordur på østkysten av Island i februar 2020. Fortsatte med bil over hele den nordlige delen av Island opp til Strandir, helt til vi oss fast i en snøfonn og fortsatte til fots nordover mot dit Eirik Raude hadde gården sin på Nord-Island. Etterpå kjørte vi sørover til Eiriksstadir på Vest-Island, dit Eirik flyttet etter at han giftet seg. Videre til tinget på Torsnes der han ble dømt fredløs. Senere reiste jeg med fly til den lille landsbyen Narsarsuaq på Sør-Grønland. I tre uker reiste jeg så med en åpen båt og ATV ut og inn av fjordene i det som var det gamle norrøne Austerbygd.
Du sier «vi»: På første reise hadde du med sønnen din Sigurd på 11 år, hvorfor ble han med?
I utgangspunktet føltes det meningsløst å reise vekk fra familien i uke etter uke i sporene etter en mann som døde for 1000 år siden. Sigurd gjorde reisen mer meningsfull. Det ble et eventyr med 15 meter høye bølger, geysirer, varme kilder og snøstormer -- en reise jeg tror forandret ham, i hvert fall litt. Samtidig måtte jeg fortelle om livet på Island på 900-tallet og hva som skjedde med Eirik Raude på de stedene vi besøkte. Sagaens setninger om dette er knappe og tidvis vanskelige å forstå, så for å forklare hendelsene til Sigurd måtte jeg gjøre fortellingen lengre og mer pedagogisk. I Islands-delen av boken gjenfortelles en del av disse samtalene mellom meg og Sigurd. Dermed fikk Sigurd en slags pedagogisk funksjon under reisen. Han fikk meg til å gjenfortelle historien slik at alle kan henge med og når jeg samtidig stod der midt i landskapet til hendelsene, falt mye på plass, ofte på forbausende måter.
I noen utvalgte områder har du måttet reise virtuelt – fortell om hvordan du gjorde det – fordeler og ulemper sammenlignet med vanlig reising?
Jeg fikk hjelp til å kjøpe det mest avanserte utstyret innen Virtual Reality. Med headsett og kontrollere kunne jeg bruke en flysimulator til å rekonstruere den sannsynlige reiseruten Eirik fulgte mellom Island og Grønland, og videre oppover langt nord for Polarsirkelen, opp til 71 grader nord, så langt som Eirik kom. Fordelen med denne typen reising er at det er så enkelt og fritt. Jeg reiser ut i verden gjennom å dykke inn i datamaskinene. Alt jeg ser til alle sider er den skremmende livaktige data-konstruerte virkeligheten. Jeg kan fly 10 meter over havet å oppleve at fjellene på Grønland kommer til syne for første gang. Ulempen er selvfølgelig at en slik verden er kunstig, jeg verken fryser eller lukter, og min egen fantasi kan få for stor makt.
Vil du si at du gjør oppdagelser på reisene dine – eller er det mer for å gi utfyllende beskrivelser til leseren?
Ingen har tidligere prøvd å forklare denne korte og litt kryptiske sagaen om Eirik Raude for moderne lesere. Slik sett er jeg fristet til å svare at alt i boken er nytt. På den annen side står jeg stort sett på skuldrene til historikere og arkeologer som har forsket på de norrøne på Grønland før meg. Men har tatt sagaens påstander om den vanvittige reiseruten til Eirik Raude alvorlig, jeg tror på at han reiste fra Island, til Grønland og helt opp til 66 grader nord allerede i 980, og at han overvintret på øyer ute i skjærgården og fortsatte helt opp til 71 grader nord. Eirik Raude var ifølge sagaen helt uinteressert i landbruk. Han reiste lenger og lenger nordover, inn i isødet, i jakten på noe helt annet. Jeg fant også et bosted etter Eirik Raude som ingen har oppdaget før meg.
Reiser du videre i neste bok?
Mot slutten av boken om Eirik følger jeg barna hans som er med på en ekspedisjon med tre båter og 160 personer som utforsker kysten av dagens Canada. En ekspedisjon som var langt større enn den Christoffer Columbus ledet i 1492. Så nå skal jeg reise videre fra Grønland til Amerika. Jeg skal rett og slett finne flere ruiner etter de norrøne der enn ekteparet Ingstad gjorde!
Les også denne tidligere publiserte saken der de to forfatterne Bergsveinn Birgisson og Øystein Morten møttes til en samtale om sine to aktuelle utgivelser, og som gir et spennende innblikk i Eirik Raude-prosjektet før det var ferdig skrevet:
https://www.bakomslaget.no/intervjuer/eirik-raude-mter-den-svarte-vikingen
Øystein Morten (f. 1973) er historiker og forfatter. Han har en rekke kritikerroste bøker bak seg. I 2019 kom salgssuksessen Jakten på Olav Tryggvason. For Jakten på Olav den hellige fikk han terningkast 6 i VG. I 2017 utga han bestselgeren Norske ødegårder. Historien om stedene vi forlot, sammen med fotograf Pål Hermansen. Øystein Morten er fra Veggli i Numedal og bor i dag på slektsgården.