Årets mest spennende mattrend er et friskere, sunnere og mer kreativt alternativ til sushi. Med rå fisk, ris, nøtter, grønnsaker og deilige marinader kan denne hawaiiske retten varieres i det uendelige. Her byr vi på noen herlige smakebiter fra boken Poké. Fargerik gatemat fra Hawaii – hvor Oskar Sellin og Helle Øder Valebrokk disker opp med oppskrifter på marinader, pokéretter, desserter og drinker.
I Poké. Fargerik gatemat fra Hawaii har pokékokk Oskar Sellin og matskribent Helle Øder Valebrokk samlet og komponert mer enn 60 nydelige pokéoppskrifter med inspirasjon fra Hawaii, Asia, Stillehavet, California, Mexico og Skandinavia. Prøv deg på Ahi Shoyu poké eller Chilimarinert laksepoke fra oppskriftene under, så skjønner du hvorfor denne fargerike maten har tatt verden med storm!
Dette er den aller mest populære pokévarianten på Hawaii. Arbeidere fra Kina, Japan, Korea, Okinawa og Filippinene tok med seg ingredienser som soyasaus, sesamolje, sesamfrø og ingefær til Hawaii, mens portugiserne hadde med seg chili og chilivann. Dermed fikk den klassiske pokeretten straks mer smak.
Dette trenger du.
1 dl klassisk marinade (se oppskrift nederst)
150 g tunfisk i terninger (2 x 2 cm)
5–6 løk, skåret i tynne ringer
1 ss tørket noritang, skåret i strimler
1 ts chiliflak
Topping:
Sesamfrø, ristet
Makadamianøtter, grovhakket, ristet i ovn til de er gylne
2 ss snittet vårløk
Chilivann
Dette gjør du.
1. Mariner fisk, løk, chiliflak og noritang i 20 minutter. Sil
av, men behold litt av marinaden som saus.
2. Legg fi sk, løk og nori (fra marinaden) i en skål.
3. Strø over med grovhakkede makadamianøtter, vårløk
og ristede sesamfrø.
4. Hell over noen teskjeer med marinaden.
5. Smak gjerne til med chilivann (se oppskrift nederst).
Majones brukes ofte i poke-retter. Den er gjerne smaksatt med chili, wasabi eller sitrus. Denne varianten er med chilimajones og tropiske frukter.
Dette trenger du.
1 dl klassisk marinade (se oppskrift under)
150 g laks i terninger (2 x 2 cm)
1 porsjon chilimajones (se oppskrift under)
2 dl kokt sushiris
Topping:
½ avokado i skiver
2 ss papaya i terninger
2 ss ananas i terninger
1 ss snittet vårløk
1 ts svarte sesamfrø
2–3 ts tobikorogn
Dette gjør du.
1. Mariner lakseterningene i 20 minutter. Sil av, men behold
litt av marinaden som saus.
2. Bland laksen med chilimajonesen. Tilsett 1 ts tobikorogn.
3. Ha ris i en skål. Legg laksen på toppen. Pynt med
avokadoskiver, ananasterninger og papayaterninger.
4. Strø på sesamfrø, litt marinade, vårløk og rogn.