Slagmark er Roar Ræstads fjerde og siste frittstående spenningsroman om politimannen Gabriel Navarseth i det okkuperte Trondheim. Med denne imponerende kvartetten har han sannsynligvis skrevet det største kriminallitterære verket om krigen i Norge. Redaktør Marius Aronsen tok en prat med forfatteren, som har levd med dette universet i ti år.
Brennaktuelt om året med korona
Elisabeth Thorsen er domkirkeprest i Oslo. Før påske debuterer hun med Komposisjoner av lys – en brennaktuell roman med scener og dialoger fra et år i presten Mettes liv, fra januar til desember 2020. Et år preget av store temaer som klimasaken, Black lives matter-bevegelsen og koronapandemien. Og håp.
Intens og realistisk bokbombe
Fem dager i mai er en intens, nervepirrende og realistisk spenningsroman om ekstremisme. En bombe av en bok som du vil lese med skrekkblandet fryd og ikke være i stand til å legge fra deg, hvis Ole Asbjørn Ness får det som han vil. Den erfarne forfatteren vet hvilke knapper han skal trykke på når han nå gir ut sin første krim.
Debuterer med treffende tekstperler
Victoria Dalsberget (25) skriver så treffende dikt at flere av leserne hennes har tatovert dem på kroppen. 40 000 følger henne på Instagramkontoen enkel_poesi der kloke tekster om dårlig selvbilde og manglende selvtillit kommer som perler på en snor. Nå debuterer hun som forfatter med diktsamlingen Du er nok. Med seg på laget har hun Ulrikke Falch som har lest inn lydboka.
Debuterer med røverroman
Rått portrett av fengselsfugl
Hva gjør det med et menneske å bli innesperret i en liten celle store deler av døgnet? Hva skjer når friheten blir tatt fra oss? Eivind Riise Hauge jobber på biblioteket i Bergen fengsel ved siden av forfatteryrket. I Korrektur av et sorgens kapittel tar han oss med inn bak murene der vi møter fengselsfuglen Rorgen. Romanen gir et rått og realistisk portrett av en innsatt, og en stemme til en gruppe som sjelden blir hørt.
VIKTIGE VENNSKAP OG SJELDNE SALAMANDERE
Den prisbelønte illustratøren og bildebokforfatteren Elisabeth Moseng er ute med sin første barneroman og med det er en gammel drøm gått i oppfyllelse. Salamanderprinsen er en humoristisk og varm fortelling om viktige vennskap og sjeldne salamandere. En sjarmerende historie mange vil kjenne seg igjen i.
Barnehagekrimen er blitt skolemoden
Barnehagekrim er blitt en kjempesuksess blant små lesere. Etter 12 bestselgende bøker tar vi den populære sjangeren ett steg videre og introduserer skolekrim for småtrinnet. Maribakken skole blir åsted for mange spennende mysterier etter hvert og i høst er det Pokaltyven våre nye helter, Kalle og Eskil, får bryne seg på. Vi har tatt en prat med seriens opphavsmenn, forfatter Lars Mæhle og illustratør Jens A. Larsen Aas.
FEIRET MED RØDE PØLSER OG CHAMPAGNE
Morten Solheim har hatt mye å feire i høst. Kort tid etter at han debuterte med den varme og sprudlende barneromanen Sykt barnslig fikk han vite at boka skal oversettes til dansk. Det er ikke hverdagskost for ferske forfattere, og i ren glede over utenlandssalget gikk Solheim til innkjøp av både røde pølser og champagne. Men det som har gledet ham aller mest er tilbakemeldingene han har fått fra leserne.
Vil erobre verden med Rasende binne
En storslagen slektssaga går mot slutten
Å skrive en familiesaga som strekker seg over et århundre, kan for mange virke overveldende og faktisk nesten umulig. Men ikke for Jan Guillou, som er idérik og belest så det holder. Med Slutten på historien avrundes serien om det store 1900-tallet. Og 1990-årene, som det siste bindet omhandler, er alt annet enn hendelsesfattige.
Nominert til Nordisk råds litteraturpris
Åse Ombustvedt og Bergsveinn Birgisson er nominert til Nordisk råds litteraturpris for henholdsvis Når er jeg gammel nok til å skyte faren min (illustrert av Marianne Gretteberg Engedal) og Reisen til til livsvannet. Vi har stilt forfatterne noen spørsmål før tirsdagens prisutdeling i Reykjavik på Island.
Jonas Jonasson – om menneskets mangler, om høytlesning, og om det å for alvor bli gæren …
En romandebut av internasjonalt format
Under samme sol er en ambisiøs og livsklok pageturner av internasjonalt format, som blant annet tar oss med til et krigsherjet Kongo. Gry Strømmes debutroman handler om noe som berører mange: voldtekt og overgrep, både i konfliktområder og under forhold som minner mer om våre egne liv. Boka stiller også spørsmål ved nødvendigheten av forsoning etter en traumatisk opplevelse.
Eirik Raude møter den svarte vikingen
Løgn og fanteri fra Knut Nærum
Bli med Gry til det norske Storbritannia
I høst debuterer NRK-profil Gry Blekastad Almås som forfatter med Norbritannia – en reise i det norske Storbritannia, en bok som viser oss helt andre sider av De britiske øyer enn de vi vanligvis hører om. Vi nordmenn elsker jo Storbritannia – men hvordan preger vi britene? Det bestemte den tidligere londonkorrespondenten seg for å finne ut!
En diamant av en debutant
Andre bok ut i serie om De ti bud
Dekalogen er en serie kortromaner inspirert av De ti bud – skrevet av ti kjente forfattere. Serien inkluderer både krim og skjønnlitteratur for voksne. Jørgen Brekke var førstemann ut med krimboka Andre guder. I august kommer Arne Svingen med romanen Min sønn, som er inspirert av det fjerde budet: Du skal ære din far og din mor.